Är det 1:a gången du laddar upp en fil till oss? Läs vår checklista här först
Trydells storyCitat Spacer

TRYDELLS TRYCKERI - LITE OM DE FÖRSTA 71 ÅREN

Vår historia började den 3 januari 1938. Det var den dagen typografen Enar Persson köpte ett boktryckeri. Farfar hette så innan han bytter efternamnet till Trydell. Och så här beskrev han sig själv sin historia: "Jag kom till Laholm med två tomma händer och började i blygsam skala med en tryckerirörelse som idag utvecklats till en blomstrande industri".

Det började alltså med ett typiskt litet landsortstryckeri på 1930-talet med en digelpress, en snällpress och en pendylklocka hängande högt uppe på tegelväggen. Maskinerna gick långt fram på kvällen och det var Enar själv som sist lämnade för dagen. Oavsett om det var en portion tur, hans duglighet eller farfars starka vilja som avgjorde så klarade han de första riskfyllda åren och blev strax en boktryckare med mycket gott renommé.

Naturligtvis är både lokaler och pressar övergivna sedan länge. Första flytten gick redan 1945. Flera år senare, närmare bestämt under julveckan 1970, flyttade tryckeriet ut från centrala Laholm till industriområdet. Stolta noterade vi att det var ett mycket modernt, personalvänligt och rymligt tryckerihus. Det var väl ordnat med både dusch och bastu. Enars söner Göran och Håkan fattade rodret och förde tryckeriet in i en ny era. Boktrycksmaskinerna och all teknik byttes ut. Vi kunde skryta med högklassig bildkvalité och kallades oss snart för fotografernas tryckeri. Kunderna strömmade till från både huvudstaden och resten av landet och verksamheten växte snabbt.

I början av 1990-talet var tiden kommen för den tredje generationen. Trojkan som stafetten skulle lämnas till var mig, min syster Charlotta och kusinen Erik. Än så är det för tidigt att skriva denna del av historien men det är redan tydligt att den snabba utvecklingen inom periodisk publicering fascinerar oss. Och utan någon klädsam blygsamhet kan vi idag kalla oss för det ledande tryckeriet för små och medelstora tidskrifter.

Laholm i maj 2009
Niclas Trydell

Trydells Tryckeri AB, Box 68, 312 21 Laholm. Orgnr:556072-0913, Certifierade ISO 14001,